Zabkását reggelizni jó dolog. Gyorsan elkészül, változatos és békésen lehet felette nyammogni, amíg betöltődnek a nap elkezdéséhez szükséges folyamatok. :) Még egyszerűbbé teszi az életed, ha előző este elkészíted, és a kását egy jól záródó, lapos befőttesüvegbe zárod. Így reggel félálomban elég a táskádba dobnod! ;)

A zabkása elkészítése

Megfőzheted tűzhelyen, de akár mikróban is: a mikrós zabkásával még a mosogatnivaló is minimalizálható, hiszen ugyanabban a tálkában készül el, mint amiből megeszed.

A hozzávalók köre hihetetlenül széles és jól variálható.

  • Az alapja apró vagy nagyobb szemű zabpehely.
  • Megfőzheted vízzel, tejjel vagy növényi tejjel
  • Ízesítésként kerülhet bele gyümölcs, aszalvány, mag, dió, mogyoró, kakaó, csokoládé, vanília. Ezek mellett édesíteni már nem igazán kell, de ízlésednek megfelelően rakhatsz bele mézet, cukrot, édesítőszert.
  • Turbózhatod egy kis keményítővel, zabliszttel vagy zabkorpával, ezek különböző módon sűrítik az állagát.

TIPP: keményítő és kakaó keverékével nagyon finom csokoládépudingos verzió készíthető! :)

Megvan hát a szabadságod, hogy lassan felszívódó szénhidrátokból álló, vegán, glutén- vagy tejmentes reggelit hozz össze.

A száraz hozzávalókat a felforrósított folyadékba teszed és a tűzhelyen, közepes lángon 5-6 perc alatt, a mikróban 3-4 perc alatt puhára főzöd a zabot.

Dóri barátnőm receptje alapján:

Hozzávalók 1 adag gyümölcsös zabkása elkészítéséhez:

4 evőkanál zabpehely
3-szor annyi víz
1 marék gyümölcs: a bogyós gyümölcsök, az alma, banán, cseresznye, meggy mind nagyon finom megfőzve!

Zsuzsi barátnőm vegán reggelije az alábbi:

Hozzávalók 1 adag magos zabkása elkészítéséhez:

4 lapos/csapott evőkanál zabpehely (3 dkg kb :) )
annyi víz, ami ellepi, majd főzés után egy kevés növényi tej
1 teáskanál útifűmaghéj, szórásnyi chiamag a tetejére (plusz ízlés szerint gyümölcsök, stb.)

És az én kedvencem :) :

pudingos-zabkasa-Szava-blogja

Hozzávalók 1 adag csokoládépudingos zabkása elkészítéséhez:

4 lapos/csapott evőkanál zabpehely (3 dkg kb :) )
2 dl tej
0,5 evőkanál kakaópor
1 evőkanál kukoricakeményítő

Ahogy a képen is látszik, a pudingos verziót egyszer a hangosító pultban kaptam elő egy pár perces szünetben. :) Imádom, hogy laktató finomság, amitől sokáig nem leszek újra éhes.