Minél keményebb tempót diktál az ember magának, annál könnyebb belecsúszni, hogy egy „ez esett útba” vagy néhány „beszaladtam a boltba” lesz a reggeli… Aztán marad a szédelgés, a rendszertelen kajálás és a cukor- meg koffeindömping. Ez a zabpelyhes süti azért készült, hogy egész hétre legyen egészséges reggeli otthon. Így aztán a legnagyobb rohanásban is kiegyensúlyozott maradok. Plusz a hajam még mindig tart…

zabpelyhes süti

Ez a süti laktató és nem lesz túl édes. Cukrot csak egy keveset adtam hozzá, de akár teljesen el is hagyható – az aszalt vörösáfonya úgyis nagyon édes, általában cukrozott.

A tepsi 15×25 cm volt, ezért a süti is csak 3 cm magas lett. Érdemesebb inkább királytortaformában sütni, hogy szebb és magasabb legyen a kész sütemény. Ha nassolnivalónak sütjük, akkor lehet kisebb szeletekre is vágni, úgy 14-16 szelet is kijön ebből az adagból. Nekem kb. 10 adagnyi reggeli lett belőle. Napokig eláll, finom puha marad.

Úgyhogy szerezz 10 percet és egy mixert és próbáld ki te is! :)

Hozzávalók egy tepsi zabpelyhes süti elkészítéséhez:

  • 2 dl zabpehely
  • 2-3 marék vörösáfonya
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 marék diószem
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, nálam rozsliszt
  • 15 g sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál reszelt, szárított citromhéj
  • 1 teáskanál cukor (ízlés szerint: az áfonya úgyis szinte biztosan cukrozott)
  • 1 csipet só

A sütemény elkészítése:

150 fokra előmelegítjük a sütőt és kibéleljük sütőpapírral a sütőformát, tepsit.

Eszközparktól függően: vagy egy késes aprító táljába pakoljuk az összes hozzávalót, vagy mindent egy tálba dobálunk és ott dolgozzuk szét egy kicsit a botmixerrel. Fél perc az egész! A kész masszát tepsibe borítjuk és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Omlós, morzsálódós, puha, zabpelyhes süti lesz az eredmény, amit boldogan majszolhatsz akár egy héten keresztül reggelire.

Egy reggelire való 7 dekás szelet: 256 kcal, fehérje: 5 g, szénhidrát: 23 g, zsír: 16 g. (A teljes adag 70 dkg, a tápértékeket a kaloriabazis.hu adatbázisa szerint számoltam.)

Munkaidő: 10 perc, elkészítési idő: 40 perc.