Hozzávalók:
5 evőkanál liszt
4 evőkanál olaj
1 mokkáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor (igény szerint csökkenthető:)
1 üveg zöldborsó

10 perc alatt összezuttyantható, igazi hétköznapi vacsi.
2 perc alatt összeütünk egy rántást:
Összekeverjük a lisztet és az olajat, homokbarna színig pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a fűszereket. Ellenkező esetben a pirospaprika odaéghet és nagyon megkeseredik az íze.

Ha ezzel megvagyunk, ráborítjuk a zöldborsót levével együtt majd félig töltjük a befőttesüveget és ráborítjuk a vizet. 8 percig közepes lángon főzzük, ennyi idő alatt pont megpuhul a borsó, ha továbbfőzzük, elkezd újra megkeményedni.

Tálalhatjuk virslivel, fasírttal, pörköltmaradékkal, kolbászkarikákkal, tükortojással, feltéttel és feltétel nélkül.