Ajándékba szántam egy tortát, de az akadályok csak sorakoztak: 32 foknyi meleg, 30 kilométernyi távolság, naná, hogy tömött tömegközlekedésen, a távollétemben, a helyszínen kevés hűtési lehetőséggel. Viszont egy nagyon kerek születésnapról volt szó, így hát addig csűrtem-csavartam, hogy csak elkészült egy Sacher-torta! :)

A megoldás nyitja, hogy csokoládés, de nem krémes sütemény. Így nem szükséges hűteni, könnyebb utaztatni és a biztonság kedvéért másfél adagot sütöttem, hogy előtte való nap legyen lehetőségünk letesztelni. Úgyhogy biztosan állíthatom, hogy ha az öcsémék nem fognak vele zsonglőrködni, akkor jó lesz. :)

Farkas Vilmos Sacher piskóta receptjét használtam, gondoltam, az ő receptjével nem foghatok mellé.

Hozzávalók egy 23 cm-es Sacher-torta elkészítéséhez:

8 db tojás
5 dkg porcukor
20 dkg kristálycukor
16 dkg vaj
16 dkg étcsokoládé
16 dkg liszt
2,5 dkg kakópor

6-8 evőkanál sárgabaracklekvár
10-12 dkg csokoládé, nálam most vegyesen ét és fehér csokoládé
1 mokkáskanál étolaj

Elsőként kihabosítjuk a margarint/vajat és a porcukrot, vagyis habverővel krémesre keverjük őket. Majd szétválasztjuk a 8 db tojást, a sárgája mehet a margarin mellé egyenesen. A tojássárgáját és a margarint gyors mozdulatokkal összekeverjük. A csokoládét mikróban 500 watton 3-4 perc alatt megolvasztjuk. Ezalatt a tojásfehérjét habbá verjük és a keverés közben hozzáadagoljuk a kristálycukrot.
Előmelegítjük a sütőt 165 fokra. A felolvadt (de nem forró!) csokoládét hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd hozzáadagoljuk a tojáshabot. Óvatosan, nagy, kerek mozdulatokkal, hogy ne törjük össze a fehérjehabot. Végül hozzákeverjük a kakaóport és a lisztet.

Sütőpapírt teszünk a tortaforma aljába és belekanalazzuk a tésztát. 165 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, amíg teljesen átsül. (Nekem légkeveréses sütőben elég volt ennyi, a végén érdemes figyelgetni, igazodni a saját sütőnk teljesítményéhez.)

A Sacher-torta összeállítása:

Sütés után kifordítjuk, kihűtjük, ketté szeljük és megkenjük baracklekvárral. Érdemes megfordítani, hogy a tepsiben alul sült lap legyen a torta teteje: így biztos, hogy teljesen egyenes lesz. A mikróban megolvasztott csokoládéval bevonjuk vagy gyors mozdulatokkal, csíkozva díszítjük.

Most az utóbbit választottam a hatékonyság jegyében. Ilyenkor az olvadt csokoládét sütőpapírból készült tölcsérbe, zacskóba vagy habzsákba töltjük és becsíkozzuk vele a torta tetejét. (A zacskó sarkát kilyukasztjuk, vagy 2-es sima nyomócsövet használunk.)

Megvárjuk, amíg a csokoládé megszilárdul és ízlés szerint, tejszínhabbal tálaljuk. Tökéletes választás, ha a hagyományosabb formák és ízek mellett teszed le a voksodat és egy nem túlságosan édes, krém nélküli süteményt szeretnél készíteni.

Elkészülési idő: 4 óra, munkaidő: 60 perc.